[...] minie. No ale do tego potrzeba silnej woli więc zanim tak uczynisz zastanów sie dobrze czy dasz radę. Karotka2 - do tego sera czy do tej ryby czy do dowolnego innego źródła chudego białka (pierś z kurczaka bez skóry, białka jaj, może byc nawet homar lub stek ze strusia jak chcesz szaleć) można dodać MAŁĄ ilość praktycznie czegokolwiek, [...]
pavveeel przy 4g białka na kg masy, 60kg to nie jest wielka porcja. Obecnie różne źródła podają zbieżną ilość, jadłem od 2-3g/kg, teraz czas na 4, zobaczymy czy będzie różnica. Jak wszystko pójdzie po mojej myśli, będzie jeszcze kilka eksperymentów w okresie budowania masy. marcin37b tak jak pisał Hubert81 zapożyczone z HSS-100, co prawda by mieć [...]
[...] 2 trzeba zachować jakąś równowagę nie można jednych makroskładników spożywać więcej kosztem innych w zbilansowanej diecie co innego diety LC, HC itp 3 Dobrze skomponowane źródła białek roślinnych stworzą pełnowartościowe białka 4 Nie należy trenować do upadku mięśniowego 5 Własnie od tego są różne treningi i sobie określasz w nich swój [...]
Organizm może obejść się bez węgli i tłuszczów, ale bez białka zginie Nieprawda. Bez węgli szybciutko wysiadasz bo one są niezbędne układowi nerwowemu. Najważniejsza jest ... woda, pożywienie do drugi plan. I wszystkie składniki są ważne. Czyli gruby zginie tak samo szybko jak chudy. Zatem te wszystkie zapasy tłuszczu są mało warte. Magazynowanie [...]
[...] więc na zbilansowaną, i zgodnie ze wskazówkami ustałam ilości 100g t, 100g ww i 75g białka. Wyroby pseudomięsne oczywiście wykluczam całkowiecie. Upewnię się jeszcze co do źródła ww. Mają one pochodzić z makaronu, ryżu, kaszy, owoców i warzyw, których do bilansu nie wliczam ? Czy aktywnośc fizyczna ma pozostać na obecnym poziomie, czy zmienić [...]
[...] zapotrzebowanie policzyłeś? https://www.sfd.pl/Zapotrzebowanie_kaloryczne__jak_je_wyliczy%C4%87-t276436.html białka za dużo, cukier do wywalenia, pieczywo do zmiany na pełnoziarniste z dobrego źródła, zróżnicuj źródła tłuszczy https://www.sfd.pl/-t1135648.html
[...] https://www.sfd.pl/Zapotrzebowanie_kaloryczne__jak_je_wyliczy%C4%87-t276436.html białka za dużo, cukier do wywalenia, pieczywo do zmiany na pełnoziarniste z dobrego źródła, zróżnicuj źródła tłuszczy https://www.sfd.pl/-t1135648.html No przy takiej wadze i wzroście to chyba oczywistym jest, że masa ;) Zapotrzebowanie policzyłem, jest [...]
SIEMASZ, ODPOWIEDZI Z CAPS'EM a wiec tak...mam 17 lat, 70 kg wagi. ektomorfik. cel - masa. robie ją w lato, bo wczesniej mialem SW i nie bylo jak. jednak nie chce sie 'bardzo' zmasować..(nie chce później zadnych redukcji itp ) - mysle o powiekszeniu wymiarów, bez zalania - to tak wyjaśniajac, bo pewnie wiele osób powie, ze masa latem to niedobry [...]
[...] naraz? myślę, że połowa tej dawki wystarczy, 40 gr białka ovo to ok 35-38 gr czystego białka, a nie każdy organizm to przyswoi No ale to jest tylko moje zdanie, niektóre źródła mówią, że organizm nie przyswoi naraz więcej niż 25 gr białka, inne, że nie przyswoi więcej niż 40........... Życie to nie bajka i nie głaszcze Cię po jajkach [...]
[...] powinno być nic złego skoro nie masz problemów ze strony ukłądu pokarmowego ale jednak będziesz jadł codziennie 900g takiego serka a do tego w ciągu dnia pewnie wpadną inne źródła nabiału więc żeby po jakimś czasie się nie pojawiły problemy . Kolejna sprawa to taka ze źrodła makroskładników pasuje urozmaicać i żebyś nie bazował tylko na piersi [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
za dużo białka zmniejsz do 2 g na kg masy ciała płatki kukurydziane zmniejsz na owsiane brakuje zdrowych źródeł tłuszczu : Źródła tłuszczy: tłuste ryby, olej lniany, jajka, oliwa z oliwek, orzechy, masło, olej kokosowy i wiórki, sery podpuszczkowe, awokado, nierafinowany olej rzepakowy zwiększ do 1 g na kg w posiłku drugim daj więcej białka a [...]
OK juz jestem po malych problemach z e-mailem 1. hmmm na dzien dobry zapytam : co Ty robisz ze na redukcji wychodzi Ci okolo 3000kcal ?!?!?!? Wg moich teoretycznych obliczen przyjmujac ze cwiczysz silowo - dobrym startem - byloby ok.2200-2400kcal obetnij wiec wartosci 2. hmmm Twoje posilki tp np 150g sera chudego tylko ? 3. mass gain - na [...]
Poziom białka będzie ok. Generalnie, to musisz dodać jeszcze 1 posiłek pełnowartościowy oraz jeden bezpośrednio po treningu, który będziesz wypijał/zjadał jeszcze na siłowni. Chyba, że to jest część posiłku 4. z Twojej rozpiski. Jeśli nie jesteś na diecie typowo tłuszczowej, to pozbył bym się sera żółtego, nie jest to ani najlepsze źródło [...]
Shiv3r "dużo lepszym rozwiazaniem jest jedzenie owoców zamiast słodyczy, też zawierają cukier (fruktoze) - czyli są słodkie - a przy okazji ile witaminek (oczywiscie i to z umiarem!)" - spokojnie, witamin pochodzenia naturalnego wcale nie jest tak latwo przedawkowac.. nazu "9.00- najczęściej biały twaróg" - a jest inny niz [...]
tak to moja pierwsza tak dokladnie zbilansowana dieta.zawsze sie staralem jest dobre zrodla wegli bialka i tluszczy ale nidgy nic nie liczylem tak dokladnie.Mateo masz pomysl gdzie moge obciac bialko i mozesz mi powiedziec czy zaszkodzi mi taka ilosc bialka w dicie??duzo latwiej bedzie obciac bialko kiedy skonczy mi sie odywka bialkowa.rodzynki [...]
2-2.5g białka na kg ciała, reszta energii z tłuszczy i węglowodanów - proponuję w dni treningowe, by większy procent energii pochodził z węgli, a w dni nietreningowe z tłuszczów. Dieta trochę uboga, możesz ją urozmaicać. Źródła węgli: brązowy ryż, makaron durum, kasze, ciemne pieczywo, warzywa, owoce, płatki owsiane Tłuszcze: orzechy włoskie, [...]
POdsumujmy: zjadles : -2x biale pieczywo z tustym pasztetem, i tlusta poledwica to bedzie ok 800kcal rano w weglech prostych i tluszczu - biala bulka i odrobina twarogu (na razie jedyny w diecie nadajacy sie do jedzenie produkt) ok 400kcal - frytki 700ckal? No i dziwisz sie ze tyle warzysz, nie dosc ze nie dostarczasz sobie w diecie podstawowych [...]
[...] a zasadniczy posiłek białkowo-tłuszczowy zjesc zdecydowanie później, nawet dopiero po kilku godzinach. Czy dzięki temu zwiększy się wykorzystanie wkt jako podstawowego źródła energii po treningu aerobowym? Jaki to może mieć wpływ na katabolizm mięsni? Katabolizm wystąpi zawsze, bo nie można zupełnie wyłączyć glukozy jako nośnika energii i [...]
Witaj. Jaka ilosc bialka w diecie juz powoduje problem? Na jakim rodzaju bialka bazujesz w diecie? Byc moze trzeba zrobic testy na tolerancje bialek i wykluczyc te zrodla ktore po prostu sprawiaja problem skorny. Tutaj bardziej trzeba bedzie dzialania oprzec na dopasowaniu diety do Twoich potrzeb. Wykorzystanie leku, bedzie lagodzilo objawy, a nie [...]
[...] 6. Jaja kurze całe/ makrela wędzona/inna ryba np. łosoś/ twaróg pólusty lub chudy+ oliwa Ilość białka należy utrzymywać na poziomie ok. 2,5g na kg masy ciała. Jego główne źródła w tym czasie to: piersi drobiowe, białka jaj, chudy twaróg, ryby, odzywki białkowe. Należy unikać łączenia dużych ilości tłuszczy z węglowodanami. Ich głównym źródłem [...]